Lang Leve Kunst in Renkum zoekt vrijwilligers

Foto: Lang Leve Kunst

Lang Leve Kunst in Renkum zoekt vrijwilligers om ouderen in woonzorgcentra te gaan begeleiden om zich artistiek te ontplooien. Het project biedt de vrijwilligers praktische ondersteuning en training, de gelegenheid om hun passie voor kunst en cultuur te delen, zichzelf te ontwikkelen en verbinding te maken met andere mensen.

Het landelijke programma Lang Leve Kunst in Renkum heeft als doel ouderen in staat te stellen actief met cultuur bezig te zijn. Sinds oktober 2015 bieden de Bibliotheek Veluwezoom, Centrum voor muziek, dans, theater en beeldende kunst ‘t Venster en welzijnsorganisatie Solidez onder deze koepel een gezamenlijk, multidisciplinair programma.

In maart starten zij daarnaast een traject om meer mensen te laten aansluiten bij Lang Leve Kunst en de activiteiten dichter naar de doelgroep toe te brengen. Daarvoor gaan professionele docenten vrijwilligers trainen en ondersteunen om hen de mogelijkheid te bieden om culturele en artistieke activiteiten te gaan organiseren in woonzorgcentra in de gemeente Renkum.

Zang, schilderen/collages maken en creatief schrijven

De trainingen voor vrijwilligers starten op 9 maart 2016 en beslaan 10 bijeenkomsten. Er worden oefeningen en voorbeelden aangereikt en ook didactiek en het omgaan met ouderen komen aan bod. Mensen kunnen op basis van hun voorkeur kiezen voor zang, schilderen/collages maken of creatief schrijven.

De organisatie van Lang Leve Kunst in Renkum zorgt voor de praktische ondersteuning. Zij legt contact met de woonzorgcentra waar de artistieke activiteiten plaatsvinden, zorgt voor benodigde materialen, organiseert intervisiebijeenkomsten met collega-vrijwilligers en geeft coaching on the job.

De kosten voor deelname aan de 10 bijeenkomsten zijn € 50,-. Vanuit het project wordt een vrijwilligersvergoeding beschikbaar gesteld voor de artistieke activiteiten die in de woonzorgcentra gaan plaatsvinden.

Belangstelling?

Mensen die belangstelling hebben om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor Lang Leve Kunst in Renkum zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden en/of meer informatie krijgen via [email protected] of 06 – 38 10 36 16. Uitgebreidere informatie is ook beschikbaar op www.langlevekunstinrenkum.nl.

Wat is Lang Leve Kunst in Renkum?

Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst biedt een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg en kunst.

Vanuit dit initiatief bieden de Bibliotheek Veluwezoom, Centrum voor muziek, dans, theater en beeldende kunst ‘t Venster en welzijnsorganisatie Solidez een gezamenlijk, multidisciplinair activiteitenprogramma in de gemeente Renkum.

‘Kunst is een instrument om deel te nemen aan de samenleving. Cultuurparticipatie bevordert niet alleen de sociale cohesie, het vergroot de mentale kracht van burgers en demonstreert dat kunst waardevol en onmisbaar is voor de samenleving. Het vergroot bovendien de vitaliteit en het welbevinden. Lang Leve Kunst in Renkum wordt hiermee een van de netwerken waarin verbinding wordt gecreëerd tussen welzijn, zorg en kunst.” zegt kwartiermaker Floriëlle Ruepert van Lang Leve Kunst in Renkum. 

Lang Leve Kunst wordt uitgevoerd en ondersteund door de ministeries van VWS en OCW, de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSBfonds, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), het Oranje Fonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De twee laatstgenoemde fondsen geven een aanzienlijke financiële bijdrage aan dít project.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen