Contactloos skimmen is reëel gevaar

Foto: ING Nederland

Betaal jij wel eens met een contactloze bankpas? Dit is niet geheel zonder risico. Criminelen kunnen zonder dat je het door hebt geld van je rekening halen. Contactloos betalen kan ook al op diverse plekken in de gemeente Renkum.

Het landelijke Nieuws.nl sprak met journalist en IT-beveiligingsexpert Brenno de Winter over skimmen en hoe je dit het beste kan voorkomen.

Contactloos skimmen

Contactloos betalen maakt skimmen verrassend makkelijk. “Allereerst heb je een draadloze betaalautomaat nodig, daarmee kun je heel dicht bij een persoon gaan staan,” aldus De Winter.

“Dat dit daadwerkelijk lukt, is zeker denkbaar. In het openbaar vervoer, vooral tijdens de spits, is dit het makkelijkst. Reizigers vormen daarom de meest voor de hand liggende slachtoffers. Mensen bewaren hun pasjes wel eens los in hun broekzak, een transactie is dan zo gemaakt.”

Gemak of veiligheid

Toch, de kans dat het je overkomt is redelijk klein. Want voor een relatief klein bedrag lopen de zakkenrollers namelijk een groot risico gepakt te worden. Tenzij men ook je pincode te pakken krijgt, dan kunnen er ook grotere bedragen van de rekening gehaald worden.

Gegevens zijn ook niet altijd te achterhalen. Contactloos geld overmaken naar een rekening in het buitenland is weer niet mogelijk. Een paar dagen terug is er overigens daadwerkelijk iemand betrapt op het contactloos skimmen in de metro.

Het is wel moeilijk om de nieuwe vorm van zakkenrollen te bestrijden. Het beste kan je zorgen dat je zelf goed beschermd bent, stelt de Winter: “Door contactloos betalen uit te zetten, dek je het risico volledig af. Je zal dus zelf moeten kiezen: voor gemak of voor veiligheid.”

De Consumentenbond voerde begin februari een uitgebreide test uit met contactloos betalen die de woorden van de Winter onderschrijven. De bond maakte onderstaand filmpje van hun onderzoek.

Daarnaast een paar goeie tips:

  • Schakel contactloos betalen uit, dat kan via internetbankieren.
  • Blokkeer de NFC-chip in de pas met metaal. Doe het pasje bijvoorbeeld in een hoesje met metaal, in een portemonnee met metalen behuizing, of door pak ‘m in aluminiumfolie.
  • Scherm tijdens het pinnen altijd je pincode af met je andere hand.
  • Raak na het pinnen even met je hele hand alle cijfertoetsen op het pinapparaat aan. Een infrarood-/warmtefoto wordt dan onbruikbaar.
  • Verlaag de daglimiet. Pin je nooit voor meer dan €250 op één dag? Stel dat bedrag dan als limiet in. Ook dat kan via internetbankieren.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen