Jan Terlouw zet ruim 300 handtekeningen in Oorlogswinter

Foto: Renkum Nieuws

Het was zaterdagmiddag zo druk dat ze tot buiten aan de straat in de rij stonden voor boekhandel Meijer&Siegers. Allemaal voor Oorlogswinter en diens schrijver Jan Terlouw.

Jan Terlouw Tussen 12:30 en 13:30 zou hij in de winkel zijn. Niet alleen was Oorlogswinter te koop voor €1.-, Jan Terlouw zou de boeken voorzien van een handtekening en burgemeester Gebben was er ook, allemaal voor de actie: ‘Geef mij maar een boek’.

Om 13:30 stonden er nog steeds mensen buiten en de rij werd er niet korter op. We gaan nog even door, riep de burgemeester na kort overleg. Meneer Terlouw is inmiddels 83 en was die morgen ook al in Arnhem geweest. Hij vond het geweldig, ongelofelijk die belangstelling, zo liet hij diverse keren merken.

Vrolijk gezelschap

De mooi gestapelde boeken op de tafel werden snel minder en nieuwe boeken moesten worden gehaald. Alexandra, de vrouw van Jan, vroeg aan iedereen de naam die in het boek moest komen, wilde even zeker weten of ze de namen wel goed spelde, waarna ze het briefje aan haar man gaf. Als het boek getekend was, vergat ze de naam ook niet: “Kijk eens Bente, hier is je boek.” terwijl ze in de tussentijd al wel drie andere namen opgeschreven had.

Jan TerlouwBurgemeester Gebben nam de verkoop voor zijn rekening. Sommigen hadden bij de kassa al afgerekend, anderen deden dat bij hem en hoewel het maar €1.- was, niemand kwam langs de burgemeester zonder betaling. Maar goed ook, want door de ongelofelijke drukte was al het personeel van Meijer&Siegers vol aan het werk.

Gedrieën maakten ze er een gezellige boel van. De sfeer was leuk, er werden grapjes gemaakt, bezoekers vertelden anekdotes die meneer Terlouw met een glimlach aanhoorde en niemand vond het vervelend om in de rij te staan. Na 14:00 ging er een personeelslid achter in de rij staan om mensen te vertellen dat men niet meer kon aansluiten.

Daarna was het even rekenen; ruim 300 Oorlogswinters gingen over de tijdelijke toonbank van Burgemeester Gebben, die allemaal voorzien werden van een handtekening. Een beetje teleurgesteld was Jan Terlouw wel, hij had namelijk niet één boek getekend voor een andere Jan! Maar dat was dan ook alles. Het was een leuke, zeer geslaagde dag voor de familie Terlouw geweest.

Geef mij maar een boek

De actie is een initiatief van de boekhandels. Het is dit jaar gestart en je kunt het meteen een succes noemen. Ieder jaar wordt er een boek uitgekozen die dan voor €1.- te koop is. 2016 is het jaar van het boek en het had niet beter kunnen beginnen dan met een echt Nederlands kroonjuweel wat Oorlogswinter toch wel is. De actie was ook verspreid binnen de scholen.

Er waren dan ook een hoop scholieren in Oosterbeek. Andere kinderen waren aan het sporten en hadden moeders, vaders en grootouders op weg gestuurd voor Oorlogswinter en de handtekening natuurlijk!

Jan Terlouw

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen