Rams in Filmhuis Oosterbeek (zie trailer)

Foto: Filmposter

Op vrijdag 18 en zondag 20 maart vertoont Filmhuis Oosterbeek de tragikomedie Rams over twee broers die schapen houden, maar op gespannen voet met elkaar leven totdat…

Gummi en Kiddi mogen dan broers zijn en buren, toch spreken ze al jaren niet meer met elkaar. Wel gaan ze de competitie aan bij de jaarlijkse verkiezing van een prijsram, een groot evenement in hun vallei vol schapenboeren. Als Gummi door zijn broer wordt afgetroefd en vervolgens de verdenking uitspreekt dat diens winnende dier de besmettelijke schapenziekte scrapie heeft, krijgt de aanvankelijk nogal komische broederstrijd een tragische wending.

Regisseur Grímur Hákonarson neemt op dat moment afstand van het tragikomische Of horses and men (2013), de IJslandse Oscarinzending van vorig jaar. Zijn film Rams -die dit jaar dezelfde eer te beurt viel- is zwaarder op de hand. Want als er inderdaad scrapie geconstateerd wordt door dierenarts Katrin, moet de veestapel in de hele vallei worden geruimd. Dat gegeven maakt de weidse landschappen desolater, de winterkou bijtender en vergroot nog meer de spanning tussen de twee broers.

Hákonarson maakt optimaal gebruik van de prachtige natuurlijke decors zonder zich te verliezen in mooifilmerij. Zijn focus ligt veel meer op Gummi en Kiddi op hun schapenliefde en op de heel verschillende manier waarop zij omgaan met het verlies dat hen treft. Waarbij de hardnekkige vete tussen deze twee verweerde boeren misschien ook wel een vorm is van houden-van. Omdat bloed toch kruipt waar ’t niet gaan kan.

Deze film is te zien op vrijdag 18 maart om 21.00 uur en zondag 20 maart om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan online via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen