Spotlight in Filmhuis Oosterbeek (zie trailer)

Foto: Filmposter

Op vrijdag 8 en zondag 10 april vertoont Filmhuis Oosterbeek de journalistieke thriller Spotlight, winnaar van de Oscar voor Beste Film.

Ongeloof en tegenwerking. Daarop stuiten de journalisten van de Boston Globe als zij in 2001 aanwijzingen over misbruik binnen de katholieke kerk natrekken. Gesteund door een nieuwe hoofdredacteur laten zij zich niet ontmoedigen. Samen tillen zij de deksel van een heel diepe doofpot.

Deze nieuwe film van Tom McCarthy doet met z’n nadruk op het journalistieke handwerk onvermijdelijk denken aan All the president’s men over de Watergate-affaire die door twee vasthoudende journalisten werd aangezwengeld. Speelden destijds Robert Redford en Dustin Hoffman de gedreven reporters, nu bijten onder andere Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams zich vast in hun onderwerp.

Michael Rezendes (Mark Ruffalo) weet daarbij uiteindelijk het vertrouwen te winnen van Mitchell Garabedian (Stanley Tucci), de advocaat van de meeste misbruikslachtoffers.

Langzaam wordt duidelijk dat veel mensen in het overwegend katholieke Boston al jaren weten dat er iets niet in de haak is. Alleen is de invloed van de kerk zó groot is, dat iedereen altijd wegkijkt. Oók de politie en de rechterlijke macht. De publicaties van de Boston Globe over het misbruik binnen de kerk en het structurele doofpot-beleid van de kerkelijke én wereldlijke autoriteiten bleken later slechts het topje van de ijsberg.

McCarthy verfilmde het speurwerk dat aan die onthullingen vooraf ging op een spannende manier in deze goed geacteerde journalistieke thriller. Hij betrekt daarbij ook de persoonlijke hobbels die de verslaggevers nemen, zonder hen plichtmatig van een achtergrond te voorzien. Een knappe balansact en tevens een aansprekend pleidooi voor diepgravende, onafhankelijke journalistiek.

Deze film is te zien op vrijdag 8 april om 21.00 uur en zondag 10 april om 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen