Wethouder Jasper Verstand reikt eerste certificaten Digisterker uit

Foto: Bibliotheek Veluwezoom

Vrijdag 25 april reikte wethouder Jasper Verstand van de gemeente Renkum de eerste certificaten uit aan 8 mensen die bij de Bibliotheek Veluwezoom de cursus Digisterker met succes afrondden.

In vier bijeenkomsten leerden zij zelfstandig gebruik te maken van verschillende digitale loketten, zoals die van de gemeente, het UWV en de Belastingdienst.

In eerste instantie was de houding van de deelnemers wat terughoudend. De digitale wereld hielden ze het liefst op afstand. ‘Daar begin ik niet meer aan,’ was een reactie van een van de deelnemers bij een van de eerste bijeenkomsten. Een DigiD hadden ze vaak wel aangevraagd, maar er mee werken was een tweede. In gewoon Nederlands en stap-voor-stap namen de docenten van de bibliotheek hen mee naar websites van de overheid. Je DigiD gebruiken, inloggen, een afspraak maken bij de gemeente of een toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Het bleek minder moeilijk dan gedacht.

Defecte lantaarnpaal

Alberdine Tesink, een van de docenten van Digisterker zegt: ’Het is vooral een drempel die mensen ervaren. Als ze die over zijn, gaat er bijna letterlijk een wereld voor ze open. Een van de cursisten had zelfs – helemaal zelfstandig – melding gemaakt van een lantaarnpaal die defect was. Via de website van de gemeente.’

Met de cursus Digisterker ondersteunen de bibliotheek en de gemeente burgers bij het leren gebruiken van hun DigiD. Dit is nodig omdat overheden burgers steeds vaker verwijzen naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk zoeken of om het doorgeven van een verhuizing.

Meer informatie: www.bibliotheekveluwezoom.nl/digisterker

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen