Marion uit Renkum beklimt de berg Meru voor gezonde baby’s

Foto: Nevit Dilmen, wikimedia

Marion Sumari-de Boer beklimt deze dagen de berg Meru in Tanzania om aandacht te vragen en fondsen te werven voor betere zorg van zwangere vrouwen en baby’s in Tanzania.

Marion woonde 30 jaar in Renkum en sinds vijf jaar met haar man Bernhard Sumani in Tanzania, samen hebben ze twee kinderen. De kennis van zwangerschap en bevallen is niet zo groot in Tanzania. Zeker niet ten opzichte van Nederland waar Marion, na zelf twee kinderen te hebben gekregen, alles van af weet.

Ujumbu Project

Om de kennis in haar nieuwe thuisland te vergroten beklimt Marion samen met haar man en Joop de Boer de berg Meru. Meru ligt ca 40 km ten westen van de beroemde Kilimanjaro en is ruim 4.500 meter hoog. Met de klimtocht willen ze fondsen werven voor het Ujumbe Project welke voor verbetering van de verloskundige zorg in Tanzania wil zorgen.

Per dag sterven er 24 zwangere vrouwen en van de 17 baby’s die geboren worden, overlijdt er eentje. Uit onderzoek is gebleken dat ca 80% voorkomen had kunnen worden. Door moeders in het ziekenhuis te laten bevallen en verloskundige zorg toegankelijker te maken, maar ook door voorlichting te geven.

Voorlichting, water en uitrusting

Het Ujumbe Project wil daar aan bijdragen. Zo willen ze SMS-jes gaan versturen met tips voor een gezonde zwangerschap. Daarbij valt te denken aan tips zoals dat het beter is geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap en dat een hoge bloeddruk gevaarlijk kan zijn.

De verloskundige kliniek in Mdawi behoeft ook verbetering. Zo is er niet altijd water beschikbaar maar ook eenvoudige, doch belangrijke uitrusting als bloeddruk- en glucosemeters zijn niet voorhanden.

In het Ujumbe Project hebben de Children of Kilimanjaro Foundation en Women & Youth Careline Foundation hun krachten gebundeld. Wilde Ganzen is een organisatie die kleinschalige projecten sponsort. Ieder bedrag wat voor het Ujumbe Project bijeen wordt gebracht, wordt door Wilde Ganzen met 50% verhoogd.

Ook de verloskundige zorg in Mdawi verbeteren?

Ieder bedrag, hoe klein dan ook, is van harte welkom, voor €9.- kan men al één vrouw de zwangerschap door helpen. Bijdragen kunnen gestort worden op NL36INGB0005132127 ovv project 2016.0626. De sponsoractie loopt tot 1 juli 2016, waarna het project direct van start zal gaan. Het Ujumbe Project is te volgen via Facebook.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen