Veteranen in the picture met selfie-actie

Witte anjers
Witte anjers
Foto: Hans, pixabay

Meer kans met een witte anjer

Wie een foto instuurt waarop een witte anjer is te zien, heeft zeker een streepje voor. De bloem is het nationale symbool van respect voor alle Nederlandse veteranen. Militairen dragen hem op de linkerborst boven de medailles. Zij dragen de anjer alleen op Veteranendag. Bij uitzondering mogen militairen deze dag in uniform reizen. De rest van Nederland wordt gevraagd de bloem nu al te spelden.

De symboliek van de bloem vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Op 29 juni 1940 kwamen Oranjegezinden bij elkaar om de verjaardag van de prins-gemaal te vieren. De Nederlandse vlag werd uitgestoken en standbeelden van leden van het Koninklijk Huis onder de bloemen bedolven. Hierop volgde een verbod om feest te vieren en de vlag uit te steken. Het maakte de witte anjer tot een teken van verzet, loyaliteit en solidariteit.

Douglas_C-47_Skytrain

Meedoen aan de selfie-actie

Meedoen kan op Twitter, Facebook en Instagram. Vermeld via Twitter #Veteranendag of Instagram @DefensieOnline in je post. Zet de foto op Facebook op de pagina /MinVanDefensie.

Vraag de veteraan wel even of de foto op social media mag! Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Bart Hoitink maakt de winnaar van de vlucht in de Dakota de week na Veteranendag bekend.

Bron: Ministerie van Defensie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen