Commissaris van de Koning Gelderland Berends legt taken tijdelijk neer

Foto: Provincie Gelderland

Regio – De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte.

Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

Nader beschouwd

“Hij heeft de situatie nog eens nader beschouwd en is toen toch tot dit besluit gekomen”, zegt de woordvoerder van Berends. Waarom de commissaris nu wel tijdelijk zijn taken neerlegt, kon de woordvoerder niet zeggen.

De commissaris heeft Provinciale Staten gevraagd “een feitenonderzoek in te stellen naar de integriteitsschendingen waarvan ik als commissaris van de Koning word beticht en de dieperliggende achtergronden van de aantijgingen te achterhalen”. Hij zegt zijn werk tijdelijk neer te leggen om de onderzoekers alle ruimte te geven. Volgens Berends zal demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken op korte termijn een waarnemer aanwijzen.

Angstcultuur

Het presidium, de vergadering van provinciale fractievoorzitters, heeft donderdagavond een extra vergadering ingelast nu Berends zijn taken tijdelijk neerlegt. Maandag was ook al een extra presidiumvergadering vanwege de kwestie. Toen werd afgesproken dat er vrijdag een feitenrelaas zou verschijnen dat deels openbaar gemaakt wordt. Ook zeiden de fractievoorzitters dat er wel hoor en wederhoor moet plaatsvinden, voor beslissingen kunnen worden genomen. De feiten zouden maandag 25 september worden besproken door de fractievoorzitters.

De Gelderlander meldde vorige week op basis van gesprekken met ambtenaren dat er een angstcultuur heerst bij de provincietop. Berends en enkele naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag in het provinciehuis. Het zou vooral gaan om zaken als schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie. Daarnaast zou er soms ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen