Sint Maartensfeest en lampionnentocht in Renkum, loop je mee?

Foto: Planet Fox, Pixabay

Renkum – De Stichting Maria van Renkum organiseert met instemming van de gemeente Renkum een Sint Maartensfeest.

Maarten of Martinus, geboren in het jaar 316 was een Romeins soldaat uit Hongarije. Sint Maarten werd bekend, omdat hij als soldaat de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf. Na een bijzondere droom die nacht besloot hij als een christen verder te leven.

Sint Maartensfeest planning

maartensfeestKleurplaten

Kleurplaten zijn op 5 november via de basisscholen in Renkum-Heelsum verspreid en kunnen tot en met 11 november bij de bibliotheek in Renkum worden ingeleverd. De geretourneerde exemplaren worden genummerd en in het gebouw van de katholieke kerk te Renkum tentoongesteld. Op 12 november na de optocht (tussen 19.15 uur en 19.30 uur) worden enkele nummers getrokken en waarderingsprijsjes overhandigd.

Lampionnen maken

Op vrijdag 12 november is er in de pastorie van de kerk een vrije inloop vanaf 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen er tegen een geringe vergoeding een lampion maken, krijgen daarbij een stokje met een lampje + batterij. Er worden op dezelfde tijd mogelijk onder de parasol ook lampionnen op het kerkplein te koop aangeboden. Kinderen kunnen ook een lampion van huis uit meenemen. EHBO is aanwezig t/m 20.00 uur. Opgeven voor de workshop lampion maken graag via [email protected].

Even wachten op Sint Maarten

maartensfeestOm 18.00 uur worden enkele vuurkorven op het plein geplaatst evenals een afzetting om een veilige ruimte over te houden voor een tweespan paarden e.d. Om 18.30 uur komt Sint Maarten, een Romeins soldaat, aan. Een aantal leden van Excelsior, een plaatselijk muziekkorps, start de optocht met aansluitend Sint Maarten met paarden en vervolgens kinderen met lampionnen en ouders of wie er maar mee wil lopen.

De looproute zal zijn: Kerkplein – Don Boscoweg – Haverkorn van Rijsewijkweg – Joan Beukerweg – Mr. van Rennesweg – Schoolweg – Kerkplein. Bewoners aan de route worden gevraagd een waxinelichtje voor het raam te zetten.

Het beroemde tafereel

Aansluitend vindt het tafereel plaats: Sint Maarten ontmoet bij de ingang van de kerk de bedelaar en geeft de helft van zijn mantel aan de arme man, die het koud heeft. Daarbij wordt in het kort de legende vertelt en aandacht gevraagd voor delen wat je hebt.

Vervolgens worden in de kerk enkele liederen gezongen, er wordt gesproken over de kleurplaten. Dan krijgen de kinderen buiten chocolademelk met speciaal door ons gebakken koekjes (paard van Sint Maarten), een mandarijn etc. Om 20.00 uur is het programma afgelopen. De kleurplaten worden op 15 november verwijderd.

Wil je meer over Sint Maarten weten? Kijk dan op stichtingmariavanrenkum.nl waar je o.a. filmpjes, een lesbrief en een quiz vindt, die je kunt downloaden of meteen kunt openen

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen