Renkum Downhill 2022, waterbesparend, vrijgevig én spectaculair

Downhill in 2017
Downhill in 2017
Foto: Karel Noy

Renkum – Reken er maar niet op dat jij met Renkum Downhill 2022 droog de grote Rotary-Oosterbeek-Kabeljauw-glijbaan afkomt. Het lukt je misschien bij de Top-In-Uw-Regio-familiebaan, of de Benned-Kidsbaan (als je jong genoeg bent) maar bij de grote glijbaan gaat het je niet lukken!

Die is maar liefst 9 meter breed (was 6 meter) met een gegraven kuil onderaan (die later weer dichtgemaakt wordt) waarin een bassin ontstaat dus er zal geplonsd worden, of je nu wil of niet.

Weerbericht: Eerst nog een beetje regen maar overdag meest droog, zonnige perioden en zo’n 23 graden

De droogte heeft de aandacht

Gé Willemsen is er al weer helemaal klaar voor, hij heeft er zin in maar denkt ook aan de huidige droogte. “Daar zijn we al langer mee bezig hoor. We gebruiken grond en Rijnwater. Twee jaar geleden hadden we een benzinepomp om het water weer terug omhoog te pompen maar die heeft het niet lang gedaan. Vorig jaar hadden we een dieselpomp. Die schee er na twee- en een half uur ook al mee uit. Dit jaar hebben we elektrische dompelpompen en daarmee moet het gaan lukken. Ook gaan we de kuil onderaan de glijbaan dieper maken zodat het oppompen makkelijker gaat.”

Dat gaat dus voor spektakel zorgen maar het wordt ook weer niet zo dat je gelanceerd wordt, verzekerd een lachende Gé. Het water wordt dit jaar op de grote baan niet alleen, als het goed is, de hele dag omhoog gepompt, ook de manier waarop het naar beneden komt zal anders zijn. “Het water zal via de laadkleppen van twee BE combinaties naar beneden komen, dat zet er wat meer vaart achter!”

downhill 2022Voor álle kinderen

Het hele idee van Renkum Downhill is bij Gé opgekomen omdat hij iets neer wilde zetten voor kinderen die niet op vakantie kunnen, maar ook zeker voor hun meegenietende ouders, en dat is gelukt. Renkum Downhill is een begrip geworden en mensen kijken er naar uit. Daar is hij, terecht, trots op. Wie ook niet op vakantie kunnen en de laatste tijd helemaal geen leuke tijd hebben gehad, zijn de kinderen van vluchtelingen. Gé vond dat hij voor hen ook zo’n leuke dag moest kunnen geven. Contact met de AZC’s in de buurt en de huidige opvanglocaties in de gemeente was zo gelegd: wat een goed idee! Maar hoe ging hij nu die kinderen bij de kuil krijgen?

Echtgenote, steun en toeverlaat Henny haalde haar schouders op: “Je bent toch buschauffeur?”

“Ja stom he, dat ik daar dan zelf niet opkom! Ik heb meteen een balletje opgegooid bij mijn collega’s want zelf kan ik die dag natuurlijk niet rijden en daarvan zeiden er direct twee: Doen we! Stap twee waren de bussen, daarvoor ben ik naar mijn werkgever Keolis gestapt en ook zij vonden het zo’n goed idee dat zij de bussen beschikbaar stellen!”

Gé is er helemaal happy mee: “Fantastisch toch? De bussen rijden straks heen en weer zodat deze kinderen lekker lol kunnen komen maken. Van ons krijgen ze een luchtbed of een band, wat ze maar willen om meteen de baan af te gaan.”

Gé heeft een heleboel luchtbedden en banden gehaald die, respectievelijk voor 4 en 2 euro verkocht worden. Of je neemt ze mee van huis.

“Opblazen dat hoeft niemand thuis te doen, dat kunnen wij hier elektrisch!”

Vrijwilligers

downhill 2022Gé en Henny vinden het geweldig hoe ze steeds door vrijwilligers én sponsoren geholpen worden. Henny’s werkgever, Brood&Co zorgt er dit jaar voor dat iedere vrijwilliger een lekker roombroodje krijgt. Dat zal er vast wel in gaan. Om drie banen glijdend te houden, banden en luchtbedden oppompen, drankjes verzorgen én alles in de gaten te houden zijn er heel wat vrijwilligers op zo’n dag bezig.

“Zonder vrijwilligers zou Renkum Downhill nooit bestaan hebben. En zonder alle sponsoren en de hulp van de gemeente ook niet!” Op de vraag of het evenement hiermee financieel gedekt is haalt Gé zijn schouders op “Ach, als die kinderen maar een leuke dag hebben. Er is groene zeep genoeg!”

Herbruikbaar zeil

Helemaal fantastisch noemt Gé het zeil dat 3 jaar geleden door Benned werd geschonken. Het wordt gebruikt op de kinderbaan. Het is een stevig, wit zeil, wordt ieder jaar schoongemaakt en netjes opgeborgen. “Geweldige kwaliteit! Ik denk dat we hier wel 10 tot 12 jaar wel kunnen doen!” zegt Gé. De andere twee zeilen zijn niet meer te hergebruiken voor Downhill. “Die breng ik naar de Witte Stad in Renkum zodat zij er een ijsbaan van kunnen maken in de winter.” (zie: Schaatsen én warme chocomel in de Witte Stad in Renkum).

Het is voor het eerst dat de zeilen naar hun sponsoren genoemd worden. De Rotery Oosterbeek-Kabeljauw sponsort niet alleen het zeil. “Ze hebben een poule gemaakt en zo is er van de Rotery de hele dag iemand aanwezig om te helpen bij de baan.” Ook diverse leden van ondernemersvereniging Top In uw Regio zijn aanwezig en sommigen sponsoren apart ook nog eens, net als Heelsumse ondernemers en/of helpen een handje mee.

Buiten dat de kinderen weer volop genieten. Zullen hun ouders aan de kant hetzelfde doen en dat geldt ook zeker voor iedereen die meewerkt. Veel plezier op Renkum Downhill 2022!!

De facts:

Duurt van 11:00 tot 17:00 uur, bij de kuil achter Doelum

De Benned-Kidsbaan

  • 13 meter breed
  • 16 meter lang
  • voor kinderen tot een jaar of 10-12

De Top In Uw Regio-familiebaan

  • 6 meter breed
  • 35 meter lang

De Rotery Oosterbeek-Kabeljauw baan

  • 9 meter breed
  • 50 meter lang

Wil je ook helpen dit evenement mogelijk te maken? Reken een extra luchtbed/band/drankje af, of scan de qr-code en doneer

Luchtbedden en banden kunnen ter plekke opgepompt worden, ze zijn ook te koop voor

  • luchtbed 4 euro
  • band 2 euro
  • ook zal er weer koffie, thee en limonade te krijgen zijn tegen een kleine vergoeding of een kleine versnapering.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen