Foto en video report: 75e Airborne Wandeltocht, gezelligheid en veteranen

Oosterbeek – Het was één en al gezelligheid zaterdag tijdens de 75e Airborne Wandeltocht.

Het weer was fantastisch, soms misschien iets té warm, er heerste vrolijkheid alom, de muziekkorpsen speelden hun ritme, de wandelaars wandelden en de aanwezige Tweede Wereldoorlog veteranen hadden het druk met handen schudden, op de foto gaan en veel, heel veel bedankjes in ontvangst nemen.

⇑ Fotoserie —— Video ⇓

Nog rustig

Rond het middaguur is het redelijk rustig op de Utrechtseweg in Oosterbeek. Veel mensen lopen nog richting Arnhem, ze zijn pas gestart maar dat is ook zo fijn aan de Airborne Wandeltocht, je kunt gewoon beginnen wanneer je wilt. Als je maar om 17:00 binnen bent. De 40km lopers beginnen wél heel vroeg, dat is toch zo’n 8-9 uur doorstappen en die zijn er nog lang niet.

Maar er komen ook al weer lopers terug, richting de Airborneboog en de finish. Op het Raadhuisplein, voor die dag het Kinderplein is het ook nog rustig. Vinden de kinderen niet erg, hebben ze lekker de tijd om te spelen. Om de hoek staat een groep vrolijke politiemensen (foto 8). Ze hebben er zin in vandaag. De vrolijkheid van de mensen is aanstekelijk en dit is een leuke dag om aan het werk te gaan. Op zo’n dag bestaat hun werk aan het verkeer regelen, hopelijk niet te veel assistentie bij ambulance-inzet en hooguit iemand die té dronken is geworden later op de avond. Maar de politie is niet alleen aan het werk, anderen lopen ook mee met de wandeltocht.

Gezelligheid langs de weg

Langs de kant zitten mensen in het gras, op stoelen, bankjes en straatmeubilair. Gewoon om te kijken en/of om te wachten op de bekenden die meelopen. Bloemen in de hand. De zonnebloem overheerst.

Naar mate de dag vordert, wordt het steeds drukker bij het Airborne museum. De meeste mensen hebben stevige wandelschoenen aan maar ineens komt daar een familie op de klompen op de finish afgestevend. Zelfs de kleine meid volbracht de tocht op haar klompjes (19/20). De dame en heren van de Market Garden Challenge hebben met gezelschap ook de finish gehaald (29).

Roger Beets pakt de microfoon en de veteranen zijn terug van hun ronde met golfkarren. Ze hebben een leuke tijd gehad terwijl de karren zich behoedzaam door de wandelaars baanden. De golfkarren worden in de schaduw direct langs de weg geparkeerd. Ze kunnen lekker blijven zitten terwijl de wandelaars langslopen, stoppen en even een babbeltje maken of op de foto willen. Zonder uitzondering worden ze door iedereen bedankt.

Kinderen kijken ze met ontzag aan. Sommigen vanachter de benen van hun ouder en durven niet verder. Anderen hebben meer lef, stevenen recht op ze af en kijken hun ouders verwachtingvol aan voor de foto.

De veteranen genieten van de aandacht. De mannen, van ver in de 90 luisteren naar alle bedankjes. Nemen bloemen aan en soms een tekening. Ze babbelen met kinderen, bekenden, militairen  en lijken onvermoeibaar. Soms wordt het even te veel al die dankbaarheid. “You people are so nice to us. You are wonderful people!”

Bij de Airborneboog

Dat deze wandeltocht veel meer is dan een stuk lopen laat de jongeman zien die met zijn sjaal waarop staat: Lest we Forget, hoog in de lucht langs de veteranen loopt. Alles wat ie aanheeft ademt Airborne en hij stapt stevig door richting de boog, zijn blik en sjaal naar links, richting de veteranen gehouden (42/43).

Onder een grote boom op het Airborne terrein zitten Gerrit en zijn collega’s in de schaduw te kijken naar de wandelaars die binnenkomen (47). Nog even uitrusten want straks mogen ze weer. De ploeg heren is mede verantwoordelijk voor de opbouw en ze hebben er al heel wat uren werk opzitten. Ze genieten van de dag. Want wat een mooie dag is het! Straks, als de laatste lopers onder de boog door zijn en de meeste bezoekers verdwenen, mogen zij weer aan de slag. Alles weer opruimen en goed opbergen voor volgend jaar natuurlijk!

Ook het college van Renkum heeft meegelopen. De ochtend was vol ‘verplichtingen’ maar daarna hebben ze zich met de andere wandelaars gevoegd, wat een gezelligheid! (50/51)

Onder de wandelaars zijn er nog meer die op de klompen hebben gelopen. Deze groep uit Nijkerk/Putten komt duidelijk hoorbaar aangesloft als ze de medaille opgehaald hebben. Eén van hen heeft voor de 40e keer meegelopen. Op de klompen welteverstaan en daar is hij met recht trots op. (67-69)

Net zoals iedereen dat kan zijn op deze dag. Van het organiseren, het sfeer maken, muziek maken tot aan het wandelen.

(this article in English here)

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen