Participatieverklaring ondertekend door statushouders

Foto: Gemeente Renkum

Tien statushouders hebben maandag 19 november samen met Burgemeester Agnes Schaap een participatieverklaring ‘Welkom in Nederland’ ondertekend.

Dit gebeurde tijdens een sportmiddag in de Doelum in Renkum.

Inburgering

De statushouders volgden een vijftal bijeenkomsten over participatie in de Nederlandse samenleving, waarvan de bijeenkomst vandaag de feestelijke afronding vormde. De statushouders die dit jaar in de gemeente Renkum zijn komen wonen, doorliepen dit participatieprogramma in het kader van de inburgering als verplicht onderdeel in de voorbereiding op het inburgeringsexamen.

Workshops Het participatieprogramma bestond uit verschillende workshops over meedoen en participeren in de Nederlandse samenleving, verzorgd door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Zo was er een workshop over de kernwaarden in Nederland: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Doel was om de verschillen en overeenkomsten te bespreken.

Daarmee wordt het makkelijker om te begrijpen hoe wij in Nederland samenleven. Ook was er een middag over de rechten en plichten wanneer je een uitkering of bijstand ontvangt, een middag over lokale politiek met een rondleiding door het gemeentehuis en een workshop over gezondheid, zorg en veiligheid. De workshop die vandaag in de Doelum plaatsvond ging over samen bewegen. Tevens was er uitleg over verschillende clubs en verenigingen voor de nieuwe inwoners.

Ondersteuning

Enthousiasme Burgemeester Agnes schaap: “Ik wil onze nieuwe inwoners graag ontmoeten. Het is geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme zij bezig zijn, de taal leren en een weg vinden naar onderwijs en werk. Het ondertekenen van de participatieverklaring is een belangrijke eerste stap.”

“Als gemeente doen we erg ons best om de statushouders te ondersteunen bij hun inburgering en waar dat kan, ook meteen aan werk te helpen. Met de hulp van maatschappelijke partners slagen we hier goed in. Samen met Vluchtelingenwerk, initiatieven van inwoners, de inspanning van het sociaal team en ondernemers helpen we deze mensen op weg. Dit jaar zijn al 17 statushouders gestart in een betaalde baan. Een mooi resultaat!”

'
article
43257
Participatieverklaring ondertekend door statushouders
Tien statushouders hebben maandag 19 november samen met Burgemeester Agnes Schaap een participatieverklaring ‘Welkom in
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/43257/participatieverklaring-ondertekend-statushouders/
2018-11-20T09:31:37+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/11/20092752/Ondertekening-participatie.jpg
Gemeente Renkum, Renkum Nieuws, statushouders
Gemeente, Nieuws