112

Rookontwikkeling bij brand met dichte en geopende deuren

Foto: RAJESH misra, pdp

Eerder deze week maakte de brandweer bekend dat het sluiten van binnendeuren bij woningbrand levens redt. De rookontwikkeling die ontstaat bij brand is uiterst schadelijk.

Onderstaand filmpje van de brandwondenstichting laat zien hoe snel rook bij een slaapkamer is. Het verschil in tijd dat een kamer met open en gesloten deuren volstaat met rook, is van minuut tot minuut in beeld gebracht.

Vuur of rook

Op de website van de brandwondenstichting vertelt chirurg Roelf Breederveld dat de meeste mensen, ook met zware brandwonden, het vaakst overlijden aan het inademen van rook. Inademen van rook is om drie redenen erg gevaarlijk:

  • Hete lucht kan je binnenin, van mond tot en met stembanden verbranden
  • Het inademen van roetdeeltjes kan ontstekingen veroorzaken in de luchtpijp en longen
  • Rook bevat koolmonoxide en cyanide. Deze gassen gaan samen met de zuurstoftoevoer naar je hersenen, nieren en darmen en leggen de stofwisseling in de cellen plat

“Als mensen brand meemaken,” zegt hij, “ademen ze rook in. En dat kan, zelfs al is het maar heel even geweest, dodelijk zijn. Nog steeds maak ik het mee dat de brandweer iemand levend uit een brandend huis redt, maar onderweg naar ons ziekenhuis overlijdt.”

Wat kun je doen?

Het beste medicijn is uit de rook blijven, maar als op de benedenverdieping je wasmachine ineens in de brand gaat en je ligt boven te slapen, heb je dat niet in de gaten. De koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het doodt je in je slaap dus reageren is een optie die je dan simpelweg ontnomen wordt. Voorkom dat!

  • Schaf rookmelders aan, om extra veilig te zijn, zorg dan voor een rook/koolmonoxide melder. Die zijn zo luid als die afgaan, daar word je zeker wakker van. Slaap je met oordopjes? Zorg dan voor de juiste, die storende geluiden wegnemen maar een alarm wél door laten komen.
  • Maak een vluchtplan: met een huis vol rook, raak je gedesoriënteerd., Maak je een plan en oefen je die met het hele gezin dan loopt een vluchtplan soepel en ben je eerder buiten. Maak afspraken voor als je meerdere kinderen hebt, wie gaat welk kind halen in het geval dat? Dit voorkomt dat je allebei in dezelfde slaapkamer staat en niet op tijd bij de ander bent. Een checklist voor een goed vluchtplan vind je bij de brandwondenstichting.
  • Moet je door de rook heen naar buiten? Rook stijgt. Blijf laag en doe iets voor je mond en als het niet te veel tijd kost, maak stof nat. Stop kleine kinderen bijvoorbeeld onder je pyjama en neem ze zo mee naar buiten.

De rookmelder is cruciaal, zorg dat je wakker gemaakt wordt zodat je tijd hebt om te vluchten. Heb je dan zo weinig tijd? Ja en dat is niet duidelijker te maken dan onderstaand filmpje te bekijken.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen