Trouwen in de gemeente Renkum

Foto: nakdawn, pixabay

Om te weten hoe de laatste bruidsparen die getrouwd zijn in de gemeente hun ceremonie beleeft hebben, is de gemeente onder hen een tevredenheidsonderzoek gestart. Er is de afgelopen jaren namelijk het een en ander gewijzigd op trouwgebied in Renkum.

Zo is het aantal ambtenaren die mogen trouwen uitgebreid. In iedere leeftijdsgroep zijn er nu ambtenaren zodat een ouder, toekomstig echtpaar een ambtenaar uit dezelfde leeftijdsgroep kan kiezen. Jonge stellen zullen eerder voor een jong iemand kiezen. Verloofden kunnen drie keuze’s aangeven voor een trouwambtenaar, afhankelijk van de agenda van de betreffende ambtenaar, zal zo veel mogelijk rekening gehouden worden met die keuze.

Trouwen in de achtertuin

Per jaar worden er ongeveer 170 huwelijken gesloten in Renkum. Eerder waren er vaste plekken om te trouwen, een stel kan nu zelf een plek aanwijzen waar ze willen trouwen en zodra de locatie het toelaat, wordt die als tijdelijke trouwlocatie benoemd. Zo zou je bijvoorbeeld op kasteel Doorwerth kunnen trouwen of op het voetbalveld maar trouwen op Renkums pontje kan weer niet, de locatie moet vast zijn.

De meest opmerkelijke plek waar mensen de afgelopen tijd in Renkum zijn getrouwd is volgens burgemeester Gebben gewoon bij de mensen thuis. Dat is best opmerkelijk omdat de woning tijdelijk tot openbare ruimte wordt bestempeld.

In het Burgerlijk wetboek is bepaald dat een huwelijk in het openbaar moet worden voltrokken, wat wil zeggen dat de deur feitelijk open moet blijven om ieder die dat wil, binnen te laten. Dit geldt alleen voor het officiële voltrekken van het huwelijk, dus op het feest en/of receptie bepaald het kersverse bruidspaar weer wel zelf wie er mag komen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen