Topsportprestaties onderzocht door leerlingen Dorenweerd College

Foto: Dorenweerd College

In het kader van het talentuur Onderzoeksvaardigheden brachten tien leerlingen van het Dorenweerd College vorige week een bezoek aan sportcentrum Papendal.

Gedurende een periode van ongeveer acht weken onderzoeken deze leerlingen topsportprestaties. Papendal is natuurlijk bij uitstek de plek om de geleerde theorie in praktijk te brengen.

Bewegingsonderzoek

Binnen het talentuur Onderzoeksvaardigheden ontwikkelen leerlingen met eenvoudige elektrische componenten een systeem waarmee zij sportprestaties kunnen meten.

Het doel van de module is leerlingen kennis te laten maken met bewegingsonderzoek: met relatief eenvoudige middelen meten zij menselijke beweging en komen erachter dat mens en technologie dicht bij elkaar liggen. Verschillende stappen van wetenschappelijk onderzoek komen tijdens de lessen van dit talentuur aan bod.

Kniehoek

Om de theorie in praktijk te kunnen testen, hebben de leerlingen onderzoek gedaan bij Papendal. Zij onderzochten daar welke kniehoek de meeste kracht oplevert en leidt tot de snelste tijd op de bobsleebaan.

Door deze metingen te verrichten, hebben de leerlingen ervaring opgedaan in het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Aan het einde van deze module leveren zij een natuurwetenschappelijk verslag op waarin zij hun bevindingen beschrijven.

Binnen dit talentuur worden verschillende vakgebieden samen gebracht; leerlingen maken kennis met onder andere natuurkunde, biologie en informatica.

De talenturen op het Dorenweerd College zijn keuzemodules voor leerlingen uit 4 havo en vwo. Binnen de talenturen krijgen zij de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen en hun talenten te ontwikkelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen