Autismeweek 2016: De autismegeleidehond van het KNGF

Foto: KNGF/geleidehond.nl

Geleidehonden kennen we vooral als blindengeleidehonden, hulphond voor gehandicapten en de laatste jaren ook als hulphond voor veteranen die lijden aan PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) maar dat deze honden ook geweldig kunnen zijn als hulp voor autistische kinderen, is minder bekend.

De hond: mens’ grootste en trouwste vriend. Dat de lieve dieren op talloze vlakken inzetbaar zijn weten we wel en steeds blijken onze huisvrienden weer voor andere, nieuwe dingen inzetbaar. We gebruiken ze om mensen te zoeken, drugs en explosieven. Ze zijn te trainen voor allerlei doeleinden en ze blijken voor autistische kinderen en hun omgeving een enorme hulp te zijn.

Honden en autisme

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat honden een positief effect kunnen hebben op autistische kinderen. De kinderen kunnen zich beter concentreren, hebben minder last van stress en maken makkelijker contact met hun omgeving. Door de aanwezigheid van de hond, verminderd vaak ook de angst die het kind heeft en de driftbuien die kunnen optreden.

Sommige kinderen kunnen ineens heel angstig worden, zo angstig dat ze weg willen, ‘uitbreken’ en dat doen ze dan ook. Dat kan een enorme belasting zijn voor ouders, broers en zussen. Als je kind ineens wegrent uit angst, zul je er achteraan moeten en als dat vaak gebeurd is dat best een probleem. Nachtmerries die een kind ’s nachts angstig en wakker maken, kunnen een heel gezin van hun nachtrust beroven.

Het kan erg moeilijk zijn om dan door te dringen en het kind weer rustig te krijgen. Een hond lijkt dat op natuurlijke wijze perfect te kunnen. Hij of zij kalmeert het kind met zijn aanwezigheid. Een natte neus tegen een wang, dicht tegen het kind aan gaan liggen en het kind zelfs tegenhouden mocht het willen ‘uitbreken’. Uiteindelijk kan een hond er voor zorgen dat de neiging om uit te breken verdwijnt.

Kijk hier het filmpje over Djamilo en zijn grote vriendin Noortje. Zijn moeder vertelt hoe ze na een paar maanden eigenlijk niet meer zonder haar kunnen (lees verder onder het filmpje):

Je eigen hond als hulphond

Is er thuis al een hond? Dan kan hij of zij, mits de juiste eigenschappen aanwezig zijn, ook getraind worden tot hulphond. Vaak is er geen echte autismegeleidehond nodig, maar is een goed getrainde huishond ook voldoende. De PAWS cursus werd door het KNGF (Koninklijke Nederlands Hulphonden Fonds) in 2012 geïntroduceerd. PAWS staat voor Parents Autism Wokshop & Support.

Een huishond zou zich makkelijk moeten laten aaien en knuffelen, ook als dat op een onhandige manier gebeurd. Het type geschikte hond moet rust uitstralen en stabiel zijn. Op de cursus leren ouders hoe ze de honden kunnen begeleiden. De honden krijgen bepaalde vaardigheden aangeleerd die het kalmerend effect op kinderen met een autismespectrum stoornis vergroot. De honden zijn vooral geschikt voor kinderen tussen de drie en zeven jaar.

Michèle Herselman is geleidehondeninstructeur en vertelt over de cursus:

Meer weten? Klik op de linken in het artikel of ga naar de website van het KNGF

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen