Rumah Kita herdenkt capitulatie Japan op 15 augustus

Foto: Australian War Memorial, wikimedia

Op maandag 15 augustus herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945.

Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde.

Oost west, thuis best?

De capitulatie luidde het begin in van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en velen moesten hun Nederlands-Indië halsoverkop verlaten. Zij verloren status, geboorteland en soms zelfs identiteit. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

De herdenking vindt plaats op maandag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita. Bewoners, familieleden en genodigden zijn deze ochtend van harte welkom. De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken met als thema ‘Oost west, thuis best?

Rond 10.30 uur verwelkomt Patricia Bender, regiomanager van Rumah Kita, de aanwezigen. Namens de gemeente Wageningen zal locoburgemeester de heer Gudden enkele woorden spreken. Gastspreker voor het thema Oost west, thuis best? is deze ochtend mevrouw dr. Esther Captain.

Taptoe

Tijdens de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Door een bewoner van Rumah Kita wordt de vlag gehesen en leggen we kransen bij het monument op het terrein van Rumah Kita.

Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument en wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het restaurant.

Het programma voor deze herdenking kunt u vinden op www.zinzia.nl onder het menu Agenda.

japan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen