Dit jaar brandt er een kaarsje op ieder oorlogsgraf met de kerst

Genoeg kaarsjes
Foto: Renkum Nieuws

Nadat er, onder andere via deze website, bekend werd gemaakt dat een groep van tien enthousiastelingen dit jaar met kerstavond een kaarsje wilde plaatsen op ieder oorlogsgraf in de buurt, ging het snel.

Tientallen mails werden er gestuurd door mensen die willen komen helpen en/of doneren. Door bedrijven, organisaties en persoonlijk, werd er voldoende gedoneerd om genoeg kaarsen aan te schaffen.

Elk graf

De groep ontmoette elkaar vorig jaar op de begraafplaats toen zij onafhankelijk van elkaar kaarsjes kwamen plaatsen. Er stonden in 2018 zo’n 900 brandend bij de graven. Dus niet bij allemaal en daar moest wat aan gedaan worden, zo vonden ze.

En daar wordt wat aan gedaan, met hulp van de vrijwilligers die zich aanmeldden zal er dit jaar op ieder graf minimaal één kaarsje branden. De groep verheugt zich er nu al op welk een prachtig gezicht dit gaat worden. Het zou zo maar eens kunnen regenen deze kerstavond maar dat weerhoudt ze nergens van. “Bolsius ontwikkelde nieuwe stormkapjes en we verwachten dat de kaarsen gewoon in de regen blijven branden, 48 uur, de hele kerst dus!”

Afgelopen maandag kwam Bolsius de kaarsen afleveren. Ze hadden er een flinke doos vol met aanstekers bij gedaan dus staat er niets meer in de weg om alle gesneuvelde geallieerden deze kerst in het licht, warmte en liefde te zetten.

Kerstkaart

Middels de actie bij het Airborne museum waar kaarten verzameld werden voor de veteranen in Engeland. Van de Taxi Charity kregen zij een lunch aangeboden en werden kaarten overhandigd met kerstwensen uit Nederland.

Ook de groep had een kaart gestuurd met daarop het bericht dat er dit jaar op elk graf een kaarsje zou branden. Tijdens de lunch is deze kaart op hen verzoek voorgelezen, door de veteranen werd dit met veel respect en onder groot applaus ontvangen.

Kerstavond

De groep begint maandag 24 december om 16:00u met het verdelen en aansteken van de kaarsen, ze zullen herkenbaar zijn aan de gele of oranje hesjes. Meld je daar voor een efficiënte verdeling van de lichtjes. Dat hoeft natuurlijk niet als je zelf ook lichtjes komt plaatsen. Wil je daarna nog meer kaarsjes laten branden, dan kun je, je gewoon aansluiten.

Meer informatie en de laatste berichten vind je op de Facebook van Lichtjes op oorlogsgraven Airborne Begraafplaats Oosterbeek.

Naast de begraafplaats in Oosterbeek, worden ook de oorlogsgraven in Rheden, Velp, Renkum, Slijk-Ewijk, Wageningen, Arnhem, Driel en Heteren niet vergeten.

Kom je ook?

Kom je ook naar de begraafplaats in Oosterbeek? Of je nu de groep komt helpen of je plaatst je eigen kaarsen, let dan op het volgende:

Je bent die avond te gast op het terrein van Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en daar gelden een aantal regels, laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit initiatief respectvol verloopt en voor iedereen een mooie herinnering gaat worden. Het zijn allemaal voor de hand liggende regels, maar de belangrijkste zijn:

  • Niet rennen en schreeuwen in de omgeving van de begraafplaats.
  • Niet roken en geen afval achterlaten op of in de omgeving van de begraafplaats.
  • Geen kaarsen op of tegen de grafstenen plaatsen.
  • Deelname is geheel vrijwillig en op eigen risico.

In verband met het aantal beschikbare parkeerplaatsen wil de groep vragen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te komen. Volg de aanwijzingen van de vrijwilligers op het parkeerterrein op. Het is niet toegestaan om op de (onverharde) paden rondom de begraafplaats te parkeren! Voor minder validen zijn er 2 plaatsen beschikbaar vlakbij de ingang van het terrein.

Indien er geen plaats meer is word je verzocht in de omgeving van het station te parkeren, dit is slechts enkele minuten lopen naar de begraafplaats. Vanuit de gemeente zal er Handhaving aanwezig zijn.

'
article
43909
Dit jaar brandt er een kaarsje op ieder oorlogsgraf met de kerst
Nadat er, onder andere via deze website, bekend werd gemaakt dat een groep van tien
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/43909/dit-jaar-brandt-er-een-kaarsje-op-ieder-oorlogsgraf-met-de-kerst/
2018-12-18T15:05:26+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/12/18125436/Foto-opslag.jpg
Airborne, Airborne begraafplaats, Bolsius, kerst, kerstavond, Lichtjes op oorlogsgraven 2018
1940-1945, Kunst&Cultuur, Nieuws