My Scientology Movie in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op woensdag 15 juni vertoont Filmhuis Oosterbeek in samenwerking met Stichting Scarabee de docufilm My Scientology Movie van de Engelse documentairemaker Louis Theroux. Hij verdiepte zich in de Scientology Church.

Voor zijn eerste docufilm heeft Louis Theroux het zichzelf meteen moeilijk gemaakt. Waar de reporter zich normaal laat onderdompelen in een bijzondere biotoop, was dat voor dit gekozen onderwerp onmogelijk. Scientology houdt niet van pottenkijkers. Toch vond Theroux een perfecte oplossing die kan bestaan naast Going Clear, de documentaire die vorig jaar al over de kerk werd gemaakt.

In plaats van zich te concentreren op de afvallige getuigen, probeert de maker sleutelmomenten uit de kerk na te spelen. Van de welkomstgesprekken aan de hand van een E-meter tot de beruchte wantoestanden in het zogenaamde verbanningskamp The Hole. Daarvoor cast hij acteurs in de rol van kerkleider David Miscavige en celebrity gelovige Tom Cruise, met hulp van ex-topman Marty Rathbun.

Eigenlijk draait de film om Marty. Theroux dringt binnen in zijn leven. Overhoop gegooid door de kerk omdat de man te loslippig is geweest. Tegelijk blijft Marty een dubieus figuur, die zelfs toegeeft dat hij (ex)-leden hardhandig heeft aangepakt. Het brengt Theroux in een lastig parket, wanneer hij zijn kroongetuige met dat agressieve verleden blijft confronteren. Het zorgt voor een veelbesproken scène, waar hij zich haast als een klootzak tegenover Marty opstelt. Om toch dé juiste vraag van de hele film te stellen.

Wanneer Scientology lucht krijgt van zijn film, beginnen ze hem en zijn team te volgen en zelf te filmen. Hilarisch hoe Theroux op hun bijna absurde weerwerk reageert. Maar ook griezelig, te beseffen dat deze figuren nergens voor terugdeinzen. Theroux is erin geslaagd om tenminste een tipje van de sluier op te lichten.

Deze documentaire is te zien op woensdag 15 juni om 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen